Dnevni boravak je društveno središte doma, mjesto na kojem obitelj provodi najveći dio svog zajedničkog vremena, u druženju, radu, zabavi, igri s najmlađima, lješkarenju, gledanju filmova, slušanju glazbe, društvenim igrama. Pri uređenju dnevnog boravka cilj nam je stvoriti ugodnu atmosferu koja podiže raspoloženje, ali i regenerira nakon napornog dana, gdje se osjećamo opušteno i zadovoljno. Želimo kreirati prostor koji zrači dobrodošlicom, u kojem se i naši gosti osjećaju ugodno. Dobro organiziran i lijepo uređen dnevni boravak posebno dolazi do izražaja pri većim okupljanjima i blagdanskim svečanostima.

Osnovne smjernice za uređenje dnevnog boravka jesu funkcionalnost i prilagodba potrebama i navikama obitelji koja prostor koristi. Jer dnevna soba služi svemu i svakomu!  

Obvezni dio dnevnog boravka je namještaj za sjedenje. Veličina grupe za sjedenje i svih njenih elemenata proporcionalna je veličini prostora. U manjim stanovima to može biti dvosjed ili sofa s foteljom, dvije koje se premještaju prema potrebi korisnika. Dimenzije sofe i fotelja trebalo bi ucrtati u tlocrt boravka, kako se ne biste iznenadili nad veličinom i odabrali namještaj koji će zagušiti prostor. Potrebno je ostaviti dovoljno mjesta za prolaz do svog sjedala bez ometanja i dizanja drugih.

Dnevni boravak za blagdanska okupljanja 10

Raspored namještaja mora biti logičan i poštovati puteve kretanja u prostoru, pogotovo ako dnevni boravak ima više vrata kroz koja se prolazi. Na tlocrtu valja nacrtati komade namještaja i skicirati imaginarne linije kretanja – spojiti sva vrata međusobno. Oni neiscrtani dijelovi mirne su zone, gdje valja smjestiti garnituru za sjedenje.            

Dnevni boravak za blagdanska okupljanja 11

Organizacija grupe za sjedenje vezana je uz položaj žarišta u prostoru koje može biti kamin, TV-prijemnik ili ostakljena stijena koja pruža prekrasni pogled na zelenilo. Garnitura za sjedenje postavlja se u odnosu na žarišnu točku. Položaj sofe ili trosjeda je nasuprot žarištu, a fotelje se rotiraju. Sugovornici su orijentirani jedni prema drugima i po potrebi se usmjeravaju prema žarišnim točkama – na koje svi imaju dobar pogled, bio to film na TV-u ili vatrica u kaminu. Pri tome samo treba paziti da objekti žarišta ne bi jedni drugima odvlačili pažnju i konkurirali svojom blizinom.         

Poželjna je fleksibilnost u rasporedu – laganiji komadi namještaja namijenjeni sjedenju lako će se usmjeriti prema objektu zanimanja, kao što su manji naslonjač, tabure ili pouf.

Dnevni boravak za blagdanska okupljanja 12

Dvije nasuprot postavljene sofe omogućuju pogled na dva žarišta, npr. kamin s jedne strane, a TV ili balkonska vrata s pogledom s druge. U ovakvoj postavi članovi društva su orijentirani jedni na druge i nitko nema izravan pogled na žarište. Jedna sofa može biti postavljena prema zidu, a druga tako da odvaja prostor, formirajući grupu.      

Dnevni boravak za blagdanska okupljanja 13

Postava dviju sofa koje čine kut, kutna garnitura ili trosjed s počivaljkom koji čini L tlocrtni oblik postavlja se svojom duljom stranicom nasuprot žarišnoj točki. Ovo je dobro rješenje jer osigurava više sjedećih mjesta za veće društvo, a u slobodni ugao može se postaviti zanimljiva fotelja koja se privlači grupi ili rotira prema potrebi. U trenucima odmora ima dovoljno mjesta za lješkarenje u ležećem položaju i uživanje u glazbi ili omiljenoj televizijskoj seriji.      

Dnevni boravak za blagdanska okupljanja 14

Veliki dnevni boravak i potreba za ugošćavanjem većeg društva nameće tlocrtni raspored grupe za sjedenje formiran u obliku slova U. Modularna garnitura svojom je duljom stranicom nasuprot kaminu, dva bočna krila omogućuju dobru komunikaciju sugovornika, a tu je i dovoljno mjesta za izležavanje u trenucima dokolice.

Dnevni boravak za blagdanska okupljanja 15