Dnevni boravak dominantna je prostorija u stanu u kojoj se odvija najveći dio dnevnog života jedne obitelji kroz različite aktivnosti – odmor, rad, druženje ili igru. Donosimo nekoliko stručnih savjeta o njegovom pozicioniranju, formi, opremanju…
Pri uređenju ove prostorije svatko postavlja drugačije zahtjeve, prilagođene obiteljskim i društvenim potrebama. Smjernice uglavnom proizlaze iz vlastitih afiniteta i životnih navika stanara. Uz kvalitetnu i funkcionalnu organizaciju, prioritet je oblikovati prostor u kojem ćemo se osjećati ugodno i zadovoljno, gdje možemo naći svoj mir nakon napornog radnog dana.
Dnevna soba višestruke je namjene, u njoj se odmaramo, razgovaramo, gledamo televiziju, čitamo, slušamo glazbu, educiramo se, radimo, igramo s djecom, družimo s prijateljima i zabavljamo.

Dnevni boravak mora imati direktan pristup iz ulaznog prostora i biti povezan s ostalim dnevnim sadržajima. U suvremenom konceptu otvorenog tlocrta, dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom čini jedinstvenu cjelinu gdje članovi obitelji što više svog slobodnog vremena žele provesti zajedno. Ovdje do izražaja dolaze fleksibilnost prostora i mogućnosti preklapanja različitih funkcija prema potrebi – veliko društvo okupljeno oko kamina ili svečani objed na proširenom stolu za blagovanje. Pri tome treba paziti da se zone ne presijecaju komunikacijskim putovima kako bi svaka funkcionalna cjelina sačuvala svoj mir i autonomiju – loš primjer je kad put prema blagovaonici i kuhinji prolazi ispred televizora.

Inovativnim tehničkim rješenjima poput transformabilnog krovnog balkona fizički se prisvaja vanjski prostor, a krovna terasa u toplo doba godine postaje mjesto za odmor, druženje i blagovanje na otvorenome.

Prostorija namijenjena boravku obitelji tijekom dana zahtijeva maksimalnu insolaciju, što nas usmjerava na orijentacije južnog sektora. Radnim danima u dnevnom boravku provodimo najviše vremena u popodnevnim satima pa se najpovoljnija orijentacija proteže od juga i jugozapada do zapada. No, nisko zapadno sunce ljeti nije ugodno i rješenja se mogu naći u vanjskoj zaštiti od prekomjerne insolacije (rolete, tende) i krošnjama bjelogorice koje ljeti štite, a zimi propuštaju dobrodošle tople sunčane zrake. Orijentacija dnevnog boravka prema sjeveru nije preporučljiva jer trajni nedostatak sunčane svjetlosti u prostoru ne djeluje dobro na raspoloženje ukućana.

Dnevni boravak – sve o dobroj organizaciji prostora 8

Otvaranjem prostora ostakljenim stijenama ili grupama krovnih prozora korisni se prostor vizualno povećava – dobre vizure, pogled u zelenilo vrta i modro nebo dodatno podižu raspoloženje i stvaraju niz ugodnih doživljaja. Inovativnim tehničkim rješenjima poput transformabilnog krovnog balkona, međutim, i fizički se prisvaja vanjski prostor, a krovna terasa u toplo doba godine postaje mjesto za odmor, druženje i blagovanje na otvorenome.

Dnevni boravak – sve o dobroj organizaciji prostora 9

Udobna garnitura za sjedenje s niskim stolićem obavezan je dio zone za odmor. Modularni elementi koji se sastavljaju idealan su odabir jer se mogu prilagoditi svakom ambijentu i omogućiti željeni komfor. Koristimo ih na različite načine – od odmaranja uz gledanje televizije ili slušanje glazbe do druženja s prijateljima. Dobrim razmještajem elemenata grupe za sjedenje svi će biti uključeni u razgovor, moći će zauzeti položaj koji im najviše odgovara i brzo se postiže dobro raspoloženje. Ovaj sklop ne zahtijeva velike visine prostora i može se smjestiti u niži dio potkrovlja, ispod 2 m visine.

Niži dijelovi potkrovlja uz nadozid mogu se iskoristiti za smještaj zatvorenih ormarića ili otvorenih polica uzduž prostora, izrađenih po mjeri ili sastavljenih iz gotovih modularnih elemenata.

Pozicija grupe za sjedenje u direktnoj je vezi s položajem televizora i namještaja za multimediju. Potrebno je omogućiti dobar pogled na tv-prijamnik, s time da treba izbjegavati njegovo postavljanje nasuprot krovnog prozora ili drugog izvora prirodne svjetlosti od koje ekran bliješti tijekom sunčanih dana.
Drugi fokus u prostoru može predstavljati otvoreni kamin ili moderna peć od lijevanog željeza s ostakljenim vratašcima. Pucketanje, toplina i treperava svjetlost vatre djeluju opuštajuće u zimskim večerima. Grupa za sjedenje treba biti organizirana tako da omogući vizualni kontakt.

Odabir namještaja za odlaganje – komode, police za knjige ili pak vitrine za zbirku pasioniranog kolekcionara – ovisi o potrebama ukućana. Niži dijelovi potkrovlja uz nadozid mogu se iskoristiti za smještaj zatvorenih ormarića ili otvorenih polica uzduž prostora, izrađenih po mjeri ili sastavljenih iz gotovih modularnih elemenata. Transparentne police, prema potrebi, mogu vizualno pregraditi prostor i odvojiti blagovaonicu, prostor za igru najmlađih ili radni kutak u sklopu jedinstvenog prostora.

Dnevni boravak – sve o dobroj organizaciji prostora 10

U potkrovlju koje ima veći nagib krova moguće je napraviti galeriju na kojoj se može organizirati prostor za rad i hobi aktivnosti ili smjestiti kućna biblioteka, udobni naslonjač za čitanje pod krovnim prozorom, čak i platforma za spavanje.

Ugođaj koji želimo postići dobrom organizacijom prostora, odabirom elemenata namještaja i ambijentalne rasvjete, boja u prostoru, materijala i tekstura zapravo govori o nama samima i našem senzibilitetu. No, pri uređivanju svakako valja izbjegavati pomodarstvo – trebamo se prepustiti užitku vlastite kreativnosti pomoću rješenja i detalja kojima ćemo ugoditi sebi i svojim bližnjima.

Dnevni boravak – sve o dobroj organizaciji prostora 11