Zelenilo sobnog bilja može uljepšati i unijeti dašak udobnosti u svaku prostoriju vašeg doma. Kupaonica je itekako dobar izbor za biljke jer su vlaga i dodatna svjetlost pogodne za rast određenih vrsta biljaka kojima je takva tropska klima posve prirodna. Njihovo bujno tamnozeleno lišće podsjetit će vas na užitak boravka u prirodi.

POSEBNI UVJETI

Stil i estetiku koje će u kupaonicu unijeti sobno bilje teško je nadmašiti drugim dekorima u ovoj prostoriji. Stalna vlaga, topao zrak, ali i redovita razlika temperatura uvjeti su koji mogu otežati dizajnersko uređenje. Za sobno bilje ovi uvjeti nisu velika smetnja, osobito za egzotično gdje su vlaga i povišena temperatura svakodnevni uvjeti njihova rasta.

TROPSKI GOSTI

Kada birate sobno bilje za svoju kupaonicu, budite svjesni da nisu sve biljke idealne za nju. Tako mesnatim sukulentima više odgovara suhi zrak jer će u vlažnoj okolini vrlo brzo istrunuti. Neke druge biljke, poput zimzelenih, na svojim će listovima imati plijesan od vlage. A one koje vole toplinu često trebaju i puno dnevnog svjetla. Ako vaša kupaonica nema krovnog prozora i nije previše osvijetljena, za početak zaustavite svoj izbor na manje zahtjevnim vrstama, koje su često i prvi izbor za početnike. Aloe vera, sanseverija (zvana još i svekrvin jezik), dracena, orhideja, paprat, spatifilum, aspidistra (ukrasni kukuruz), klorofitum (zeleni ljiljan), filodendron i palma lewistona sigurno će promijeniti izgled kupaonice na bolje.

ZDRAVSTVENI PLUS

Sobno bilje u kupaonici, osim estetskog štiha, vrlo je korisno jer čisti zrak i na prirodan način osvježava vašu prostoriju. Sanseverija učinkovito filtrira formaldehid koji je čest sastojak kozmetičkih proizvoda i kućnih kemikalija poput praška za pranje odjeće, sredstva za čišćenje, toalet papira, pa čak i maramica. U istu skupinu korisnih biljaka spadaju spatifilum i klorofitum koji čiste zrak upijajući štetne spojeve kućnih sredstava.

AZIJSKI PRIMJERAK

Još jedna vrsta biljke koja se odlično uklapa u kupaonice i voli vlažan zrak je bambus. Za njega čak ne morate imati teglicu sa zemljom. Dovoljno da imate posudu u koju ćete staviti malo krupniji šljunak i nju do polovice ispunite vodom. Jedina vaša briga bit će provjeravanje razine vode u posudi. Atraktivnije od ravnog izgledat će spiralni bambus. Ali ako ništa drugo, čak će i imitacija sobnog bilja pozitivno promijeniti atmosferu u vašoj kupaonici.

JEDNOSTAVNA PRILAGODLJIVOST

Svoje biljke možete razmjestiti gdje god poželite ili imate slobodnog mjesta. Visoke biljke će se vrlo ugodno osjećati na podu u kutu ili u blizini prozora, a niske i biljke penjačice možete smjestiti na police, elemente sanitarija (kadu, umivaonik, kotlić) ili objesiti na kuku učvršćenu za plafon. U neposrednoj blizini kade ili umivaonika stavite one vrste kojima neće previše smetati kapljice sapuna i vode na lišću, ali ipak pazite da tijekom svojeg boravka u kupaonici slučajno ne srušite pokoju teglicu.
Održavati „kupaonski vrt“ znatno je jednostavnije nego u drugim prostorijama. Lišće treba zalijevati i vlažiti puno rjeđe jer vlaga u zraku kupaonice olakšava svakodnevnu brigu o biljkama koje duže vrijeme ostaju mokre.
Manjak sunčane svjetlosti možete nadoknaditi ako stavite LED ili štedne žarulje u lampe s tajmerom kako bi se isključile na vrijeme, a biljkama ipak osigurale dovoljnu količinu svjetla preko dana.