Zelenilo sobnog bilja može uljepšati i unijeti dašak udobnosti u svaku prostoriju vašeg doma. Kupaonica je itekako dobar izbor za biljke jer su vlaga i dodatna svjetlost pogodne za rast određenih vrsta biljaka kojima je takva tropska klima posve prirodna. Njihovo bujno tamnozeleno lišće podsjetit će vas na užitak boravka u prirodi.

POSEBNI UVJETI

Stil i estetiku koje će u kupaonicu unijeti sobno bilje teško je nadmašiti drugim dekorima u ovoj prostoriji. Stalna vlaga, topao zrak, ali i redovita razlika temperatura uvjeti su koji mogu otežati dizajnersko uređenje. Za sobno bilje ovi uvjeti nisu velika smetnja, osobito za egzotično gdje su vlaga i povišena temperatura svakodnevni uvjeti njihova rasta.
Djelić tropske džungle u vašoj kupaonici 8

TROPSKI GOSTI

Kada birate sobno bilje za svoju kupaonicu, budite svjesni da nisu sve biljke idealne za nju. Tako mesnatim sukulentima više odgovara suhi zrak jer će u vlažnoj okolini vrlo brzo istrunuti. Neke druge biljke, poput zimzelenih, na svojim će listovima imati plijesan od vlage. A one koje vole toplinu često trebaju i puno dnevnog svjetla. Ako vaša kupaonica nema krovnog prozora i nije previše osvijetljena, za početak zaustavite svoj izbor na manje zahtjevnim vrstama, koje su često i prvi izbor za početnike. Aloe vera, sanseverija (zvana još i svekrvin jezik), dracena, orhideja, paprat, spatifilum, aspidistra (ukrasni kukuruz), klorofitum (zeleni ljiljan), filodendron i palma lewistona sigurno će promijeniti izgled kupaonice na bolje.

Djelić tropske džungle u vašoj kupaonici 9

ZDRAVSTVENI PLUS

Sobno bilje u kupaonici, osim estetskog štiha, vrlo je korisno jer čisti zrak i na prirodan način osvježava vašu prostoriju. Sanseverija učinkovito filtrira formaldehid koji je čest sastojak kozmetičkih proizvoda i kućnih kemikalija poput praška za pranje odjeće, sredstva za čišćenje, toalet papira, pa čak i maramica. U istu skupinu korisnih biljaka spadaju spatifilum i klorofitum koji čiste zrak upijajući štetne spojeve kućnih sredstava.

Djelić tropske džungle u vašoj kupaonici 10

AZIJSKI PRIMJERAK

Još jedna vrsta biljke koja se odlično uklapa u kupaonice i voli vlažan zrak je bambus. Za njega čak ne morate imati teglicu sa zemljom. Dovoljno da imate posudu u koju ćete staviti malo krupniji šljunak i nju do polovice ispunite vodom. Jedina vaša briga bit će provjeravanje razine vode u posudi. Atraktivnije od ravnog izgledat će spiralni bambus. Ali ako ništa drugo, čak će i imitacija sobnog bilja pozitivno promijeniti atmosferu u vašoj kupaonici.

Djelić tropske džungle u vašoj kupaonici 11

JEDNOSTAVNA PRILAGODLJIVOST

Svoje biljke možete razmjestiti gdje god poželite ili imate slobodnog mjesta. Visoke biljke će se vrlo ugodno osjećati na podu u kutu ili u blizini prozora, a niske i biljke penjačice možete smjestiti na police, elemente sanitarija (kadu, umivaonik, kotlić) ili objesiti na kuku učvršćenu za plafon. U neposrednoj blizini kade ili umivaonika stavite one vrste kojima neće previše smetati kapljice sapuna i vode na lišću, ali ipak pazite da tijekom svojeg boravka u kupaonici slučajno ne srušite pokoju teglicu.
Održavati „kupaonski vrt“ znatno je jednostavnije nego u drugim prostorijama. Lišće treba zalijevati i vlažiti puno rjeđe jer vlaga u zraku kupaonice olakšava svakodnevnu brigu o biljkama koje duže vrijeme ostaju mokre.
Manjak sunčane svjetlosti možete nadoknaditi ako stavite LED ili štedne žarulje u lampe s tajmerom kako bi se isključile na vrijeme, a biljkama ipak osigurale dovoljnu količinu svjetla preko dana.