Spočetkom rujna stiže nova školska godina i krajnji je trenutak da svom školarcu osiguramo vlastiti prostor u kojem može naći svoj mir za učenje i odmor, ali i za igru i druženje s prijateljima. Dječja soba pretpostavlja puno prostora pa je česta odluka roditelja da prepuste svoju veću spavaću sobu i usele se u manju jer odraslima soba ionako služi samo za spavanje. U dječjoj sobi ipak treba objediniti više funkcija – učenje, spavanje i razonodu u slobodno vrijeme. I dok mlađi uzrast traži samo puno prostora za igru, djeci od 6 do 12 godina treba osigurati i mjesto gdje će raditi domaće zadaće, učiti i imati svoj mir.

Kada planiramo veličinu dječje sobe, za jedno dijete potrebno je osigurati 12 – 15m², a za dvoje ukoliko je moguće dvadesetak i više kvadrata koji uključuju prostrani zajednički dio za igru i druženje. U manjim sobama prostor valja racionalno koristiti pa su česta rješenja kreveti na kat ili podizanje platforme za spavanje gore, a u donjoj zoni pisaći stol s policama za odlaganje knjiga.

Djeci je potrebno puno svjetlosti, sunca i svježeg zraka. Dobra orijentacija dječje sobe znači otvaranje prostora prema južnom sektoru, od jugoistoka do jugozapada i zapada gdje obavezno treba ugraditi zaštitu od sunca. Uz obilje svjetlosti, mora biti osigurana i ugodna temperatura, kao i dobra kvaliteta zraka.

Mnogobrojna istraživanja dokazala su vezu između dnevnog svjetla, svježeg zraka i učenja. Nedostatak prirodnog svjetla i sve veća izloženost umjetnoj rasvjeti utječu na slabije rezultate i smanjenje koncentracije. Djeca koja su boravila u svijetlim, osunčanim i prozračenim prostorima, imala su bolje rezultate na testovima od onih u nedovoljno prirodno osvijetljenim i zagušljivim prostorijama. Sati provedeni uz umjetno svjetlo smanjuju produktivnost i utječu na zdravlje i raspoloženje. Javlja se glavobolja i zamućen vid, a potom poremećaji i oboljenja oka. Prilagodba oka umjetnoj rasvjeti troši velike količine energije pa brže dolazi do zamora. Veća potreba za koncentracijom zahtijeva veću količinu prirodnog svjetla. Loša kvaliteta zraka i izloženost kemikalijama u plastičnim igračkama, električnim uređajima i namještaju dovode do sve češćih alergijskih reakcija. Djeca su nemirna, imaju poteškoće s pamćenjem, koncentracijom i brzinom učenja.

Dječja soba za školarce 2

Dječja soba u potkrovlju lako može zadovoljiti potrebe školskog uzrasta. Otvaranje kose krovne plohe krovnim prozorima dovest će veliku količinu prirodnog dnevnog svjetla. Krovne prozore dobro je ugraditi niže, nadohvat ruke – za lako otvaranje, a ispod njih smjestiti radni stol. Na taj način iskorišten je niži dio pod kosim krovom. Najveći dio svjetlosti pada na radni dio, a ako je prozor ugrađen dovoljno nisko, dijete može promatrati okoliš sjedeći za stolom. Dva krovna prozora ispunit će prostoriju svjetlošću, čak i za oblačnog dana.

Dječja soba za školarce 3

Ugodna temperatura sobe bit će osigurana prirodnom ventilacijom, brzim prozračivanjem i zaštitom od sunca u vidu unutarnjih i vanjskih sjenila. Vanjska tenda sprječava pregrijavanje, zasjenjuje i propušta dovoljnu količinu svjetlosti za učenje i pisanje zadaće. Unutarnja dekorativna sjenila zasjenjuju prostor propuštajući difuzno svjetlo koje smanjuje bljesak na papiru i ekranu kompjutora ili u potpunosti zamračuju sobu omogućujući miran san. Dobru kvalitetu zraka osigurava otvoreni ventilacijski preklop koji kontinuirano dovodi svježi zrak u dječju sobu. Otvaranje prozora i brzo prozračivanje prije učenja pomoći će boljoj koncentraciji i postizanju vlastitog maksimuma.