Zapitamo li se kako urediti veselo dječje carstvo za predškolca, u fokusu neće biti namještaj nego prvenstveno prostor. Zapravo, puuuno prostora za bezbrižnu igru i gomilu energije koju u aktivnosti treba utrošiti. Dječja soba poseban je i vedar kutak, ugodno mjesto u kojem maleni rado provode svoje vrijeme, otkrivaju sebe i svijet koji ih okružuje. Mjesto u kojem svaku večer prije spavanja slušaju priče i ujutro se s radošću bude iščekujući novi uzbudljivi dan. To je svojevrsno skrovište koje čuva dragocjene igračke i mnoge tajne koje se dijele samo s odabranima. U njoj se uče prva slova i izrađuju prvi crteži.

Urediti dječju sobu znači prilagoditi ga potrebama djeteta, a ne odraslih. Prostor sobe treba poticati maštu, kreativno izražavanje, razmišljanje i razvijati motoričke vještine. Oprema treba zadovoljiti nekoliko funkcija – igru, spavanje, spremanje odjeće, igračaka i ostalog te mirnije aktivnosti kojima se dijete zaokuplja kao što su crtanje, modeliranje, listanje slikovnica i knjiga.

Dovoljno prostora za nesputanu igru, slobodno kretanje bez prepreka, skakanje, penjanje ili provlačenje pobudit će dječju maštu. Djeci treba osigurati mjesto i materijal za izgradnju vlastitog skrovišta unutar sobe u koje se može zavući, sakriti i u miru lješkariti kreirajući vlastite svjetove.

Dječja soba za predškolce 2

Namještaj u dječjoj sobi poslužit će i kao sredstvo za igru. To se pogotovo odnosi na komade namijenjene spremanju igračaka – raznobojne kutije na kotačima, police ili ormarići veselih boja koji se slaganjem pretvaraju u scenografiju dućana ili prijevozno sredstvo. Nakon igre, sve igračke ubacuju se u kutije za pohranu, a namještaj odgura na svoje mjesto.       

Za dječju sobu valja osigurati što veću količinu dnevnog svjetla i svježeg zraka što znači odabir najpovoljnije orijentacije, površine prozora veće od propisanog minimuma u odnosu na veličinu prostorije te češće prozračivanje. Svjetlo utječe na raspoloženje, koncentraciju i kreativnost. Istraživanja su pokazala da djeca postižu do 15 % bolje rezultate u školi kada im je osigurana dovoljna količina dnevne svjetlosti. Uz svježi zrak, u dječjoj sobi potrebno je osigurati i dobru unutarnju klimu zagrijavanjem prostora na temperaturu prikladnu za ugodan boravak zimi, a ljeti korištenjem sjenila koja će spriječiti nepoželjno pregrijavanje.

Dječja soba za predškolce 3

Aktivnosti predškolaca vrlo su bučne pa treba voditi računa o kvalitetno izvedenoj zvučnoj izolaciji prema standardnim pravilima kako djeca ne bi bila u strahu da će se netko naljutiti zbog njihove igre. Isto tako, bilo bi dobro sobu gdje djeca spavaju smjestiti na mirniju stranu kuće, što dalje od vanjske buke, kako bi popodne ili uvečer što lakše mogla zaspati. Ovdje treba biti oprezan, jer je prioritet odabir najpovoljnije orijentacije koja daje najviše sunčeve svjetlosti pa zaštitu od buke treba postići rješenjima bolje zvučne izolacije pojedinih građevinskih elemenata.    

Za završnu oblogu poda svakako treba birati neki od toplih podova – parket ili tapison. Djeca se često igraju na podu, sastavljaju auto-pistu, električnu željeznicu ili se zaokupe igračkama razbacanim uokolo pa hladni podovi poput keramičkih pločica ne dolaze u obzir. I na parketnom podu dobro je staviti manji tepih živih boja ili djeci zanimljivog uzorka koji će poslužiti za igru – kako se sjedeći ili ležeći na podu ne bi prehladila.

Dječja soba za predškolce 4

Djeca vole jarke i živahne boje, ne samo na vlastitim slikarijama nego i u prostoru. Boja potiče na kreativno izražavanje i različite aktivnosti. Raznobojni funkcionalni namještaj u živim bojama moguće je rješenje, ali on ne raste s djetetom i ulaskom u školsku dob više neće biti zanimljiv. Najjeftinije je rješenje bojenje zidova u omiljene tonove, ali i s time treba biti oprezan i zadržati se na ličenju jednog zida u jačem tonu, jer bi se bojenjem cijele prostorije dobio dojam puno manjeg prostora nego što jest. Ovdje također treba izbjeći i djeci omiljenu crvenu boju na većim površinama jer stvara nemir, moguću agresiju i prividno podiže temperaturu prostora za par stupnjeva.      

Živost i vedrina postići će se i odabirom detalja u veselim tonovima, tekstilnih obloga, tepiha, prozorskih sjenila, posteljine, lampi koje bacaju zanimljive sjene po zidovima i stropu, ali i svih malih stvari i vlastitih poticajnih improvizacija koje uveseljavaju mališane, pomažu u stvaranju čarolije sretnog djetinjstva kojih će se rado sjećati jednog dana kada odrastu.  

Dječja soba za predškolce 5