U večernjim satima dizajniranje umjetnim svjetlom u stambenom potkrovlju ima podjednako praktični, kao i psihološki učinak. Funkcionalno odabrana umjetna rasvjeta dovoljne jakosti i rasvijetljenosti potrebna nam je za obavljanje redovnih zadataka. Psihološki značaj nije manje važan. Oblikovanje svjetlom stvara prostore vedrije i ugodnije za boravak. Vizualna udobnost utječe na raspoloženje i osjećaj dobrog stanja. Mogućnost podešavanja umjetne rasvjete stvara atmosferu u potkrovlju koju kreiramo prema trenutačnom raspoloženju. Kombiniranje različitih tipova svjetiljki, izmjena svjetla i sjene čine raznolikost ugodnu za doživljaj prostora.

Oko je naše najvažnije osjetilo kojim doživljavamo vanjski svijet. Vidom dobivamo 80 posto informacija iz okoline. Bez svjetlosti – prirodne ili umjetne to ne bi bilo moguće. Brzina prijenosa informacija vidom gotovo je 10 puta veća nego sluhom.

Tijekom evolucije, ljudsko se oko prilagodilo spektru zračenja sunčevog svjetla koje prolazi kroz slojeve atmosfere. Stoga oku odgovara umjetna rasvjeta koja je najsličnija prirodnom svjetlu sunčeva zračenja.

Dizajniranje umjetnim svjetlom - planiranje vizualnog okruženja doma 6

S tugom smo ispratili klasičnu žarulju sa žarnom niti i halogenku u povijest. Više se ne proizvode, a nabaviti ih možda možete u trgovinama samo do isteka zaliha. Zašto su nam bile drage? Ovi izvori svjetlosti bili su oku ugodni zbog temperature* i uzvrata boje*. Topla žuto-narančasta boja svjetla klasične žarulje usporediva je sa sunčevom svjetlosti pri izlasku sunca.

Klasična žarulja ima temperaturu boje oko 2700 K i vrlo dobar koeficijent uzvrata boje. Nešto hladnija boja bijelog svjetla s plavkastom primjesom halogenke poput sunčeve je svjetlosti u podne. Halogena žarulja je temperature boje oko 3000 K i također dobrog uzvrata boje. No u eri štednje energije, ove žarulje pokazale su se nedovoljno energetski učinkovitima. Klasična žarulja u svjetlo pretvara tek oko 10 posto uložene energije, dok 90 posto odlazi u toplinu.

Dizajniranje umjetnim svjetlom - planiranje vizualnog okruženja doma 7

Umjetna rasvjeta s toplim bijelim izvorom svjetlosti

Dizajniranje umjetnim svjetlom - planiranje vizualnog okruženja doma 8

Umjetna rasvjeta s hladnim bijelim izvorom svjetlosti

Umjetna rasvjeta s kvalitetnim LED izvorima svjetla (engl. Light-Emitting Diode) zamijenila je omiljene žarulje. LED žarulje daju toplo bijelo svjetlo, vjernu reprodukciju boje, izuzetno su dugog vijeka trajanja (do 15 godina), troše višestruko manje energije od klasične žarulje (do 80 posto), dodatno ne zagrijavaju prostor i svake su godine sve jeftinije. LED izvori svjetlosti mogu sve što i klasične i halogene žarulje, ali i puno više od toga.

Nove generacije LED žarulja razlikuju se po temperaturi boje. Toplo svjetlo poput plamena svijeće za romantični ugođaj na 2200 K, topla bijela boja svjetla sa žućkastom primjesom za opuštanje na 2700 K, ugodna bijela boja svjetla na 3000 K za dnevne sadržaje do neutralne i hladne bijele boje s većim udjelom plave svjetlosti koja potiče budnost i namijenjena je radnim prostorima. Ovdje su i LED trake za indirektnu rasvjetu i stvaranje posebnog ugođaja kojim se naglašavaju ili podcrtavaju elementi interijera.

Prednost LED izvora svjetlosti mogućnost je regulacije intenziteta svjetla (dimanje). Umjetna rasvjeta emitira svjetlo punog intenziteta koje se prema raspoloženju može prigušiti. Najnovija LED tehnologija omogućava da se smanjivanjem intenziteta dobiva sve toplija i toplija boja svjetlosti – tzv. warm dim, što simulira prigušenje jakosti klasičnih žarulja sa žarnim nitima. RGB sustavi izvora svjetla mogu stvoriti bilo koju boju i donijeti atrakciju u potkrovlju.

Dizajniranje umjetnim svjetlom - planiranje vizualnog okruženja doma 9
Dizajniranje umjetnim svjetlom - planiranje vizualnog okruženja doma 10
Dizajniranje umjetnim svjetlom - planiranje vizualnog okruženja doma 11
Dizajniranje umjetnim svjetlom - planiranje vizualnog okruženja doma 12
Dizajniranje umjetnim svjetlom - planiranje vizualnog okruženja doma 13
Dizajniranje umjetnim svjetlom - planiranje vizualnog okruženja doma 14
Dizajniranje umjetnim svjetlom - planiranje vizualnog okruženja doma 15
Dizajniranje umjetnim svjetlom - planiranje vizualnog okruženja doma 16
potkrovlje.hr_dizajniranje_umjetnim_svjetlom_001
potkrovlje.hr_dizajniranje_umjetnim_svjetlom_002
potkrovlje.hr_dizajniranje_umjetnim_svjetlom_003
potkrovlje.hr_dizajniranje_umjetnim_svjetlom_004
potkrovlje.hr_dizajniranje_umjetnim_svjetlom_005
potkrovlje.hr_dizajniranje_umjetnim_svjetlom_006
potkrovlje.hr_dizajniranje_umjetnim_svjetlom_007
potkrovlje.hr_dizajniranje_umjetnim_svjetlom_008
previous arrow
next arrow
potkrovlje.hr_dizajniranje_umjetnim_svjetlom_001
potkrovlje.hr_dizajniranje_umjetnim_svjetlom_002
potkrovlje.hr_dizajniranje_umjetnim_svjetlom_003
potkrovlje.hr_dizajniranje_umjetnim_svjetlom_004
potkrovlje.hr_dizajniranje_umjetnim_svjetlom_005
potkrovlje.hr_dizajniranje_umjetnim_svjetlom_006
potkrovlje.hr_dizajniranje_umjetnim_svjetlom_007
potkrovlje.hr_dizajniranje_umjetnim_svjetlom_008
previous arrow
next arrow

Mali rječnik pojmova u tekstu

Temperatura boje svjetlosti u stupnjevima Kelvina (K) definirana je u odnosu na boju svjetlosti „crnog tijela“ koje ne reflektira nikakvo zračenje. Zagrijavanjem prelazi kroz niz različitih boja, od tamnocrvene, crvene, narančaste, žute i bijele do svijetloplave.

Indeks uzvrata boje (CRI) pokazuje koliko prirodno boje predmeta izgledaju pod svjetlošću određenog izvora svjetlosti u odnosu na prirodno sunčevo svjetlo, tj. koliko je vjerna reprodukcija boje.