Kada želimo oblikovati svoj dom u potkrovlju i pomiriti različite funkcije u jedinstvenom prostoru, ponekad open space ne treba shvatiti doslovno. Otvoreni tlocrt dnevne zone treba dovesti u red i na fini način odijeliti sadržaje, a opet zadržati prostornost i prozračnost. Kako postići da takav prostor nije nakupina različitih namjena, nego smisleno i pažljivo koncipiran interijer koji profinjenim detaljima i odabirom materijala stvara komfor i ugodu?

Dekorativne pregrade predstavljaju finu opnu koja usmjerava kretanje i odjeljuje funkcionalne zone. One su tek naznaka formata koji određeni sadržaj zaposjeda. Transparentne i svjetlopropusne pregrade čine prividnu granicu unutar prostora koje dovode sklad i mir u pojedine grupe. Vizualni kontakt i dalje je prisutan, a čitav prostor doživljava se kao cjelina.

U arhitektonskoj struci voli se reći da prostor diše kako bi se opisao interijer koji odiše lakoćom, neopterećenošću i djeluje veće nego što doista jest. Oblikovanje dekorativnih pregrada unutar interijera nepresušna je kreacija – ako postoji ideja što u prostoru treba postići.
Dekorativne pregrade u interijeru 2
Najljepše priče ispričane su u drvetu. Rustikalna obrada starih hrastovih greda, morskih naplavina ili drvenih trupaca unosi toplinu u moderni interijer. Drvo je vječna inspiracija umjetnika i vještih zanatlija koji koriste boju, teksturu i podatnost ovog prirodnog materijala iznimne ljepote.
Drvene letvice u svojoj jednostavnoj geometriji formiraju transparentnu opnu. Pregrada postavljena u jednoj ravnini ili ocrtana po zakrivljenom tlocrtnom obliku prostoru daje željenu dinamiku. Odnos punog i praznog stvara igru svjetla i sjene. Različiti intenzitet i kut upada sunčevih zraka tijekom dana dodatno će obogatiti interijer.
Velika spavaća soba s kupaonicom odijeljena je drvenim neobrađenim trupcima koji djeluju poput skulpture u prostoru. Ritam nepravilnih linija naglašen je podnom rasvjetom. Intimni prostor spavaonice podijeljen je. Spavaći dio ima svoj format – dobar za osjećaj sigurnosti i čvrsti san, a trupci u isto vrijeme odvajaju i povezuju s oazom wellnessa. Otvaranje prema zajedničkoj terasi daje iznimnu kvalitetu života u paru koja ujedinjuje odmor, opuštanje i higijenu.
Dekorativne pregrade u interijeru 3
Već i sama drvena konstrukcija krovišta sa svojim stupovima, kliještima i rukama postavlja određene granice u koje se smješta grupa za sjedenje, blagovaonica ili radni kutak. Vizualno odvajanje moguće je naglasiti zelenilom – biljkama lončanicama koje svjetlo za život i rast dobivaju s krovnih prozora. Sobne biljke prostoru daju živost i omekšavaju linije krovne građe. Kućni vrtlar dobit će željenu gustoću raslinja i zelenilom po potrebi odvojiti dijelove boravka.
Dekorativne pregrade u interijeru 4
Funkcionalne grupe u dnevnom boravku najlakše je odvajati namještajem. Niske komode između dnevnog boravka i prostora za blagovanje ili visoke police lijepog dizajna korisne su pregrade s prostorom za odlaganje ili izlaganje, koje i dalje pružaju transparentnost i svjetlopropusnost. Knjige, skulpture, lijepo suđe naslijeđeno od bake ili eksponati iz vlastite hobističke zbirke govore o našoj osobnosti i preokupacijama. Nema čvrste granice između zona, a opet nije sve izloženo na pladnju nego se nazire kroz praznine. I diše.
Dekorativne pregrade u interijeru 5
Lagana pregrada poput tradicionalne japanske shoji fiksne stijene i pomičnih (kliznih) vrata čest je motiv u suvremeno uređenim stanovima. Rukom rađeni papir od drvenih vlakana koji propušta svjetlo – washi, pričvršćen je na okvir iz drvenih letvica, najčešće bambusovih. Odabir ovakve strukture u originalnoj izvedbi ili interpretaciji drvene rasterirane stijene ispunjene mutnim staklom ili laganijim akrilom ukazuje na usmjerenost jednostavnosti i japanskom minimalizmu u načinu života.
Dekorativne pregrade u interijeru 6