Osvaldo Borsani jedan je od najutjecajnijih dizajnera prošlog stoljeća i jedan od pionira industrijskog stila, rođen u Italiji 1911. godine. Već se od malih nogu počeo baviti izradom namještaja pomažući u obiteljskoj stolariji. Potom odlazi na studij u Milano gdje se već kao dvadesetdvogodišnji student istaknuo na poznatoj izložbi prezentirajući svoj projekt ‘Minimalistička kuća’ te osvojivši za njega impresivnu srebrnu medalju. Nakon diplome vratio se kući gdje je radio kao dizajner u tvornici svojih roditelja.

Njegovo podrijetlo uvelike je utjecalo na njegovo daljnje stvaranje, jer je za razliku od drugih dizajnera bio svjestan prednosti i nedostataka samog procesa proizvodnje. Zajedno s bratom blizancem Fulgenzijom 1953. godine započeo je rad na velikom projektu ‘Tecno’ koji bi standardizirao proizvodnju zahtjevnih dizajnerskih komada te im osigurao masovnu proizvodnju, što će kasnije iskoristiti i za svoj kultni podesivi naslonjač P40.
Crveni naslonjač P40 – Osvaldo Borsani 6
Ovaj ikonski naslonjač prvi je njegov industrijski dizajnerski komad te je zasigurno i njegov najpoznatiji uradak. Naslonjač je nadasve udoban, ali i oku privlačan. Presvučen je visokokvalitetnom crvenom rebrastom tkaninom, a ima efektnu crnu metalnu podlogu te mjedene naslone za ruke. S obzirom da se može podesiti u nekoliko položaja, jasno je zašto je bio hit među milijunima ljudi koji su naprosto uživali u njegovoj udobnosti i atraktivnosti te zašto još uvijek privlači brojne ljubitelje dizajnerskog namještaja.
Crveni naslonjač P40 – Osvaldo Borsani 7