U posljednjih par mjeseci primijetili smo nekoliko novih trendova uređenja interijera koji trenutno žare i pale društvenim mrežama, a u nastavku vam donosimo njihov pregled, ali i načine kako bi vam mogli pomoći da ovog ljeta svoj dom održite svježim i rashlađenim.

Interijer povezan s prirodom

Takozvani biofilni dizajn nastoji maksimizirati povezanost interijera i prirode. Ljudi su oduvijek težili ovom načelu uređenja prostora, pa su tako među njegovim prvim zabilježenim primjerima viseći vrtovi Babilona, izgrađeni prije oko 2.600 godina. Iako se ne radi o novom konceptu, biofilni dizajn danas je popularniji nego ikada prije. Strogih pravila nema, ali neke od njegovih osnovnih karakteristika su (prave) biljke, neutralna paleta boja te korištenje čim više prirodnih materijala u prostoru – poput drveta, kamena, metala i raznih pletiva.

No, osim same estetike, prilikom uređenja prostora prvenstveno je važno razmišljati o funkcionalnosti i dijelovima koji će u konačnici stvoriti uvjete za uređenje ugodnog ambijenta. Glavne karakteristike ovakvih prostora su najosnovniji elementi – prirodno svjetlo i svježi zrak. I to u velikim količinama!

Za sve koji žive u potkrovlju, korištenje krovnih prozora najbolja je metoda za unošenje prirode u dom, jer će dovoljna količina pravilno raspoređenih prozora omogućiti ulazak sunčeve svjetlosti, povezivanje s vanjskim zelenilom te pružanje pogleda na nebo i putujuće oblake.

U ljetnim mjesecima propuštanje puno sunčeve svjetlosti u prostor može biti i nedostatak, no danas postoji vanjska i unutarnja zaštita za krovne prozore, koja ne samo da čuva vaš dom od pregrijavanja, već je estetski lijepa i održiva.

Trendovi uređenja dječjih soba

Zemljani tonovi i dobro rashlađen dom

Još jedan veliki trend u uređenju interijera trenutno su zemljani tonovi, koji će vam pomoći da prostor bude mirniji u koloritu. Nijanse koje se protežu od bijele do smeđe, s bezbroj bež i krem tonova između, savršeno će se slagati s drvetom i dekorativnim elementima od terakote, pluta, bambusa i jute.

Prilikom uređenja prostora važno se pobrinuti i za najmanje detalje kako bi interijer djelovao skladno, a to se odnosi i na sjenila za krovne prozore. S kolekcijom VELUX Color by You moći ćete odabrati i prilagoditi boju svojih sjenila na način da se besprijekorno uklapaju u vaš interijer.

Možete odabrati transparentna rolo sjenila, sjenila koja propuštaju manju količinu svjetlosti i ona koja blokiraju ulazak svjetlosti u prostoriju i to u tisuću različitih boja, s ručnim ili daljinskim upravljanjem na električni ili solarni pogon. Dobro je znati kako će čak i sjenila u svjetlijim tonovima zaštititi vaš dom od pregrijavanja.

Ideja za uređenje dječje sobe u potkrovlju

Kada je riječ o dječjim sobama, trend uređenja u isključivo u zemljanim bojama mogao bi biti malo preozbiljan, pa ga je svakako dobro “razbiti” s nekoliko razigranih elemenata prikladnijih za ovakve prostore. VELUX Dječja kolekcija sjenila bit će savršena za to jer je dostupna u zabavnim i inspirativnim uzorcima. Ova sjenila su dostupna i u varijanti 2-u-1, koja omogućuje dva načina kontrole svjetla u jednom proizvodu – gotovo potpuno zamračenje ili samo prigušivanje svjetla, tako da pružaju savršeno rješenje za spavanje i zabavu. Uz to, sjenila iz Dječje kolekcije karakterizira i dizajn bez visećih uzica koji je siguran za djecu.

Najcool trend – održivost u interijeru

U 2023. ne možemo govoriti o dizajnu bez razmišljanja o održivosti, koja je postala ključna riječ ne samo u uređenju prostora, već i kao životni stil. No, ako se fokusiramo samo na interijere, upcycling, odnosno korištenje starih predmeta u nove svrhe, kao i DIY pristup preuređenju starog namještaja, neki su od trendova koji trenutno haraju društvenim mrežama. I to nije tako bez razloga – ovakvi komadi namještaja i dekorativnih predmeta ne samo da su sjajni za okoliš, već pružaju i priliku da stvorite potpuno jedinstveni komad koji se savršeno uklapa u vaš prostor. A još jedna nezanemariva prednost je i financijska ušteda.

Kad govorimo o krovnim prozorima i odabiru sjenila za zaštitu od sunca, VELUX također ima odlično održivo rješenje. VELUX sjenila iz Nature kolekcije prvenstveno su izrađena od recikliranih materijala, što značajno smanjuje njihov ugljični otisak u usporedbi sa standardnim VELUX sjenilima. Sjenila iz Nature kolekcije dolaze u osam boja nadahnutih prirodom te u zatamnjenim i transparentnijim varijantama, stoga nećete morati birati između održivosti i stila.

Veliki klrovni prozori u spavaćoj sobi u potkrovlju

Ova tri trenda mogu se međusobno nadopunjavati, jer će se biofilni dizajn savršeno uklopiti sa zemljanim bojama, ali i jedinstvenim komadima namještaja koje se sami kreirali. Uz sve to, ovog ljeta ne zaboravite osigurati sjenila za prozore i primjerenu zaštitu od sunca, koja će vam pomoći da vaše potkrovlje ne bude cool samo izgledom, već i temperaturom!