Potkrovlje je savršen prostor kad je u pitanju veća količina svjetlosti. Veliki krovni prozori ili prozori u visini zida propuštaju u unutarnji prostor više sunčane svjetlosti nego klasični. Ali u zimskim mjesecima, kad brzo padne mrak svi želimo produžiti ugodan osjećaj osvijetljenosti prostora što duže. Stvaranje ugodnog osvjetljenja ne samo da nam olakšava snalaženje u prostoru u jutarnjim ili večernjim satima nego i stvara atmosferu topline obiteljskog doma kojoj svi težimo.

Isplanirajte svoju svjetlost

Stvaranje efikasnog osvjetljenja ne podrazumijeva da trebate cijeli prostor ispuniti lusterima, lampama i drugom rasvjetom. Najbolje da se držite one „bolje manje, ali kvalitetnije“. Planirajte osvjetljenje potkrovlja unaprijed, temeljito razradite koje zone vašeg kućnog prostora trebaju biti dobro osvijetljene, a koje mogu ostati u sjeni. Dodatna prednost će biti ako planirate i način na koji iz snažnog napraviti prigušeno svjetlo i obrnuto.
Čak i u potkrovlju svjetlosti nikad previše 10

Kada izbor nadmašuje očekivanja

Na današnjem tržištu izbor modela kućne rasvjete je toliki da se svatko može izgubiti. Kako ne biste doživjeli osjećaj zbunjenosti tijekom kupnje rasvjete, unaprijed pitajte stručnu osobu ili potražite informaciju o modernijem i učinkovitijem načinu osvjetljenja unutarnjeg prostora, novim tehnologijama koje pomažu štedjeti struju te tipu i načinu montaže samog rasvjetnog objekta. Lampe i lusteri mogu se učvrstiti za plafon, zidove, ugraditi u postojeći element ili, što je još jednostavnija varijanta, smjestiti na stolove ili pod.
Čak i u potkrovlju svjetlosti nikad previše 11
Čak i u potkrovlju svjetlosti nikad previše 12

Osvjetljenje kuhinje

Danas se dizajneri kod postavljanja rasvjete u ovoj prostoriji fokusiraju na prostor iznad zone gdje je smješten blagovaonski stol. Rasvjeta sa sjenilom iznad stola podsjeća na toplinu doma. Osim glavnog izvora svjetlosti u kuhinji, poželjno je ugraditi rasvjetu iznad radne zone ili napraviti ugradbenu rasvjetu po rubu plafona ili u elementima namještaja.
Čak i u potkrovlju svjetlosti nikad previše 13

Spavaća soba u fokusu

Posebnost je spavaće sobe da su u ovom prostoru potrebne dvije vrste osvjetljenja – opće i ono blizu kreveta. Lampe na noćnom ormariću većinom se biraju prema vlastitom ukusu i dizajnu koji se najbolje uklapa u postojeći stil uređenja. Kao varijanta noćne lampice se mogu fiksirati na zid iznad uzglavlja kreveta. Ako u spavaćoj sobi imate toaletni stolić potrebno je i kod njega napraviti manju rasvjetu s obje strane i to u razini vaših očiju dok sjedite.
Čak i u potkrovlju svjetlosti nikad previše 14

Dnevni boravak u svjetlu

Veliki prostor dnevnog boravka traži luster odgovarajuće veličine. Ako ne volite jedan veliki izvor svjetla, možete grupirati lampe manjih dimenzija u jednu skupinu ili razmjestiti izvor svjetla na određenim udaljenostima u sobi. Za prostor uređen u minimalističkom, etno ili modernom stilu, luster možete slobodno zamijeniti cijelim nizom manjih ugradbenih lampa po zidovima ili na plafonu. Za nešto smireniju i intimniju atmosferu, u kutu boravka postavite podnu lampu čiju svjetlost ćete moći regulirati po potrebi.
Čak i u potkrovlju svjetlosti nikad previše 15