Uređenje roditeljske spavaonice u potkrovlju nosi svoje izazove – dimenzija kreveta i provjera visine komunikacijskih puteva na niskim dijelovima pod kosim krovom ono je čemu treba posvetiti pažnju. S obzirom na veličinu prostorije, nagib krova i planiranje dovoljno mjesta za odlaganje odjeće, važno je pronaći dobru poziciju bračnog kreveta, a u odnosu na njega smjestiti liniju ormara pod većom visinom krova. Sa svake strane kreveta potrebno je osigurati koridor širine cca 75 cm za prilaz do ležaja.    

Položaj kreveta, jednako kao i kvaliteta samog ležaja, ima veliki utjecaj na zdravo spavanje. Osjećaj sigurnosti i spokoja važan je za osobu koja se odmara. Najkvalitetniji san je s glavom okrenutom prema sjevernoj strani, ukoliko je to moguće postići.  

S lijeve i desne strane kreveta treba planirati mjesto za odlaganje sitnica – osobnih stvari, budilice, punjača mobitela. To mogu biti noćni ormarići – samostojeći ili konzolni, ovješeni na zid. Na njih se postavljaju noćne svjetiljke kao rasvjeta za čitanje koja će dopuniti osnovnu centralnu rasvjetu u prostoriji. Umjesto noćnih ormarića može se ugraditi polica iznad uzglavlja koja će ujedno pomaknuti krevet iz najniže zone. Polica može biti izvedena u širini kreveta ili uzduž čitave prostorije (širina kreveta + koridori).
Ako je u sklopu roditeljske spavaonice i garderobni ormar, dobro bi bilo postaviti barem jedno ogledalo u kojem se može vidjeti čitava figura.
Posebnu kvalitetu stanovanja čini otvaranje spavaonice na intimni dio vanjskog prostora i izlazak na balkon ili terasu. Veća spavaća soba može imati i radni kutak s malim pisaćim stolom i stolcem, ukoliko nema mjesta za izdvojenu radnu sobu ili nema dovoljno mira u dnevnom boravku. U spavaćoj sobi, u prvoj godini života smjestit će se novorođenče s dječjim krevetićem, stolom za previjanje i policama za pohranu male odjeće, pelena, igračaka i kozmetike.
Bračni krevet u spavaćoj sobi potkrovlja 8
Neki najbolje spavaju u zidnoj niši – malom prostoru omeđenom zidovima s tri strane, jer tvrde da se osjećaju zaštićeno kao u majčinoj utrobi.
U potkrovljima s nadozidom visine 90 cm naviše krevet je moguće postaviti s uzglavljem na najnižem dijelu krova – lijeganjem u krevet, visina je dovoljna za normalno ustajanje bez opasnosti od udaranja glavom u kosinu krova. U takvoj varijanti pruža se mogućnost otvaranja krova i ugradbe jednog ili više krovnih prozora. Danju se može čitati knjiga pod prirodnim svjetlom ili lješkariti na suncu, a za vedrih noći otvaraju se fantastični prizori zvjezdanog nebeskog svoda i mjesečine koji daju notu romantike u spavaonici.
Bračni krevet u spavaćoj sobi potkrovlja 9
Svakako, krovni prozori moraju biti opremljeni vanjskim i/ili unutarnjim sjenilima koja će zasjeniti ili u potpunosti zamračiti prostor i tako spriječiti prodor sunčevih zraka te neželjeno pregrijavanje. Noću će sjenila osigurati kontrolu svjetla za mirni, čvrsti san. Ukoliko nismo skloni krovnim prozorima iznad glave – u strahu da nećemo imati osjećaj sigurnosti, prozori se mogu ugraditi bočno uz uzglavlje, na mjestu prilaznog koridora kojim dolazimo do kreveta. Prozori su nadohvat ruke i lako se otvaraju, a sama zona iznad kreveta je puna i daje dojam zaštićenosti.
Ukoliko je nadozid prenizak ili se kosina krova pruža sve do poda, krevet će se smjestiti na nasuprotnom zidu, gdje lijepe vizure koje se pružaju s krovnog prozora predstavljaju svojevrsno žarište u prostoru.
Bračni krevet u spavaćoj sobi potkrovlja 10
Jednostavno uređena spavaonica s garderobnim ormarima u hodniku, uz krevet i noćne ormariće, opremljena je komodom s ladicama za fino rublje. Prozračni prostor neopterećen nepotrebnim detaljima ugodno je mjesto za počinak.
Ponekad su spavaće sobe veoma male, s neugodnom kosinom krova, gdje se ležaju ne može prići bez opasnosti za glavu. Rotiranjem kreveta daje se svojevrsna dinamika u prostoru i osigurava pristup do obje strane kreveta.
Bračni krevet u spavaćoj sobi potkrovlja 11
Postava bračnog kreveta u uglu prostorije nije školski primjer kako treba smjestiti ležaj, ali u skučenim sobama jedino je rješenje za funkcionalnu organizaciju prostora. Netko u paru voli spavati bliže zidu i nije mu problem noćno dizanje preko prednje, nožne strane.
Bračni krevet u spavaćoj sobi potkrovlja 12