Otkako je stvorena prije više od 6 desetljeća, Series 7™ stolica Arnea Jacobsena postala je savršen primjer jednostavnosti i besprijekornog skandinavskog dizajna. Ova stolica jedna je od najkopiranijih, a ni 63 godine nakon izrade nije izgubila na popularnosti. Series 7™ stolica nastala je 1955. godine, a distribuirao ju je studio Fritz Hansen kojem je ova stolica postala najprodavaniji proizvod.

Arne Jacobsen rođen je 1902. u Kopenhagenu. Otac mu je bio prodavač, a majka radnica u banci, no oboje su voljeli umjetnost. Osobito majka koja je često slikala cvjetne motive. Iako je i sam Arne htio studirati slikarstvo, otac ga je usmjerio na arhitekturu. Diplomirao je 1927. na Kraljevskoj danskoj akademiji likovnih umjetnosti. S obzirom na to da je završio arhitekturu i bio vrsni slikar, radio je na oba polja, a za svoj rad dobio je brojne nagrade među kojima se ističu Medalja C. F. Hansena i Grand Prix na 11. Milanskom trijenalu.

Arne Jacobsen: Series 7™ stolica bezvremenskog dizajna 7

Njegov umjetnički rad pokriva široki raspon djela, od zgrada preko namještaja pa sve do pribora za jelo. Dizajn Arnea Jacobsena karakterizira jednostavnost, ali i uporabnost predmeta koje je stvarao. Godine 1934. počinje surađivati sa studijom Fritz Hansen, a suradnja je doživjela vrhunac 1952. kada je Jacobsen dizajnirao popularnu Ant™ stolicu. No 1955. na izložbi u Helsingborgu Jacobsen je predstavio stolicu koja će ga lansirati u zvjezdanu orbitu.

Dakako, riječ je o stolici Series 7™, poznatoj i pod nazivom Fritz Hansen 3107 stolici. Kako je Jacobsen naglasio, stolica je dizajnirana tako da je u potpunosti prilagođena ljudskom tijelu pružajući mu potpunu udobnost sjedenja. Zahvaljujući tome, Series 7™ stolica ušla je u najširu uporabu pa ju se može pronaći svugdje, od kućanstava sve do muzeja i fakulteta.

Series 7™ izrađena je posebnom tehnikom koju je Jacobsen razvio još kod Ant™ stolice. Riječ je o posebnom načinu savijanja komada furnira kako bi se dobila sva udobnost i kvaliteta. U početku je bila rađena ručno, a kasnije je Jacobsen počeo koristiti automatiziranu metodu koju je posudio od njemačke autoindustrije. Dakako, proces je i dalje detaljno nadzirao.

Arne Jacobsen: Series 7™ stolica bezvremenskog dizajna 8

Stolica Series 7™ dolazi u različitim materijalima izrade i vrstama finiša. Tako se može pronaći verzija od tekstila koju je dizajnirala arhitektonska tvrtka Herzog & de Meuron, zatim od bojenog jasena, lakiranog i prirodnog furnira što ovoj stolici daje široku mogućnost primjene.

Arne Jacobsen: Series 7™ stolica bezvremenskog dizajna 9