Ovogodišnji blagdani su u punom jeku i Božić samo što nije stigao, što znači da je pravo vrijeme za stvaranje idilične blagdanske atmosfere – kupnju poklona, uređenje doma, pečenje kolača i obiteljska druženja. Druga strana medalje su visoki troškovi ovih aktivnosti, zbog kojih su novčanici početkom godine značajno prazniji. No to ne mora uvijek biti tako! U nastavku vam donosimo nekoliko jednostavnih i kreativnih ideja za izradu božićnih ukrasa kod kuće. Osim što neće zahtijevati veliko ulaganje, izrada ovih ukrasa bit će zabavna aktivnost za cijelu obitelj, čak i one najmlađe, a višak ukrasa možete prirediti kao unikatne božićne poklone za obitelj i prijatelje. 

Pa krenimo!

 

Jedinstveni ukrasi od božićnih kolačića 

Dekoracija od božićnih kolačića

Izrada božićnih kolača svake je godine na repertoaru predblagdanskih aktivnosti u gotovo svakom domu. No jeste li ikada razmišljali da kolačići mogu poslužiti i kao prikladni DIY ukrasi za dom? Zamijesite tijesto za svoje najdraže suhe kekse, prikupite božićne modlice, okupite klince i zabava može krenuti. Prije pečenja nožem ili slamkom izbušite rupe u keksima te, nakon što se dobro ohlade, kroz njih provucite trake ili flaks. I to je to – savršeni ukrasi su spremni! Gdje ćete ih smjestiti je na vama, bilo to na boru, ručki krovnog prozora ili negdje drugdje.

 

Blagdanska svijeća s cimetom i božikovinom

Božićni ukras o božikovine i cimeta

Ugodna svjetlost svijeća savršeno se uklapa u toplu blagdansku atmosferu, pa zašto ove godine ne biste izradili vlastite za posebno dobar ugođaj? Sve što vam treba za izradu ovih svjećica u božićnom ruhu su: deblja svijeća, štapići cimeta, ljepilo, mahovina, konac, zelena vrpca i božikovina. Oko svijeće pažljivo zalijepite štapiće cimeta te ih dodatno učvrstite koncem, a zatim izradite vijenac od božikovine i mahovine te ga učvrstite zelenom vrpcom. Osim što će pridonijeti božićnom ugođaju vašeg doma, ove svijeće poslužit će i kao odličan poklon za obitelj i prijatelje.

 

Mirisna svijeća od naranče i klinčića

Božićni ukras od naranče i klinčića

Izrada mirisnih svijeća je projekt u kojem može uživati cijela obitelj. Izdubite gornji dio naranče tako da u njega možete umetnuti lučicu, a zatim tankim flomasterom označite točkice na mjestima na kojima planirate ubosti klinčiće. Nakon što ste provjerili raspored i uboli klinčiće, posložite 3 svjećice na pladanj na koji ste prethodno stavili nekoliko grančica jele. Osim što će izgledati sjajno, ove svijeće ispunit će cijelo potkrovlje ugodnim mirisom naranče i klinčića!

 

Češeri za savršen zimski ugođaj

Božićni ukras od češera

Zamijenite dio kuglica češerima i oduševite sve one koji će u vrijeme blagdana doći u posjet. Provedite dan na zraku prikupljajući češere, a količinu procijenite s obzirom na veličinu božićnog drvca. Sve što vam je potrebno su tempere ili uljane boje i konopac. Svežite konopac oko peteljke kako biste svoje umjetnine mogli bez problema objesiti na bor, a vrhove obojite u bijelu ili srebrnu boju. Ovi ukrasi će se izvrsno uklopiti na boru u kombinaciji s božićnim kolačićima i dati mu poseban prirodni štih.

 

Anđeli od čipke i vune

Božićni ukras - anđeli od čipke i vune

Preslatki anđeli od vune i čipke bit će ne samo divan ukras u vašem potkrovlju već i odličan poklon za vaše najmilije. Sve što će vam biti potrebno su bijeli konac i vuna, komad čipke za haljinicu, škare i cvijet od tkanine kao ukras. Za izradu slijedite detaljne upute sa slike i razveselite svoje bližnje ovim prekrasnim poklonom.

 

Papirnati anđelčići

Top 6 ideja za DIY božićne ukrase 5

Još jedna varijanta malih anđela izrađena je od papira, tanke špage i kuglica od pluta, koje se mogu kupiti u hobby shopovima. Papir možete ostaviti bijelim, obojiti ga ili poprskati bojom koja se uklapa u ovogodišnje blagdansko uređenje vašeg potkrovlja, te ga nakon sušenja saviti u “harmoniku”. Vrućim ljepilom pričvrstite papire zajedno, a potom i za kuglicu od pluta na koju ste prethodno prilijepili konopac – i anđelčići su spremni! Sjajno će se uklopiti bilo gdje u prostoru, a mi smo ih odlučili smjestiti na krovni prozor.

 

Blagdanski ukrasi samo su mali dio ukupne atmosfere doma. No male stvari mogu učiniti veliku razliku, što je slučaj i s odabirom unutarnje rasvjete koja može potpuno transformirati cjelokupni dojam prostorije, kao i promjenom detalja u potkrovlju poput sjenila za krovne prozore

Uređenje doma svima je posebno važno za vrijeme zimskih blagdana, kada u njega želimo unijeti idiličnu, toplu atmosferu. Stvari koje ste vi ili vaši najmlađi izradili vlastitim rukama imaju posebnu sentimentalnu vrijednost, pa su ovakve ideje svakako bolji odabir u odnosu na kupovne ukrase. Osim što ćete ostvariti uštede, za vrijeme njihove izrade provest ćete vrijeme sa svojim najdražima i u konačnici pripremiti jedinstvene ukrase i poklone za obitelj i prijatelje. Jedino što će vam biti potrebno je malo truda i vremena, no garantiramo da će se trud isplatiti!

 

Top 6 ideja za DIY božićne ukrase 6