Potkrovlja su često podcijenjena i koriste se kao skladišta, a zapravo mogu biti jako ugodan i šarmantan stambeni prostor. Stanovi u potkrovlju imaju puno prednosti, a zbog nekih od njih ne samo da ćete ih gledati u drugom svjetlu nego i poželjeti živjeti u njima. Krenimo redom. 

Veća privatnost

Stan u potkrovlju je poput otoka jer daje osjećaj izoliranosti od drugih stanara i ulične buke. Stoga je privatnost bez sumnje jedna od glavnih prednosti života u potkrovlju. Osim što nećete čuti bučne susjede iznad sebe jer ste na zadnjem katu, također u vaš stan neće moći viriti prolaznici. Buka automobila, glasnih prolaznika i radova na ulici će puno manje dopirati u vaš stambeni prostor.

Više prirodnog svjetla

Prirodno svijetlo u potkrovlju
Pitamo se postoji li osoba koja ne voli krovne prozore i pomisao na to da zrake sunca cijeli dan obasjavaju njen stan. Odgovarajući broj krovnih prozora osigurava više dnevne svjetlosti nego u stanovima u prizemlju, prvom, drugom ili nekom od katova. Krovni prozori ujedno čine interijer vizualno većim i atraktivnijim. Osim za stvaranje ugodnog i estetski privlačnog prostora, dnevno svjetlo je ujedno zaslužno za pozitivan utjecaj na naše fizičko i mentalno zdravlje.  Brojna istraživanja dosad su pokazala da dnevna izloženost prirodnoj svjetlosti pridonosi boljem zdravlju i raspoloženju, a smanjuje i razinu stresa u našem svakodnevnom životu.

Spavanje ispod zvijezda

Upravo krovni prozori u spavaćoj sobi će osigurati posebnu atmosferu tijekom noći. Pogled na zvjezdano nebo će dati romantičan ugođaj koji se može postići samo u stanu u potkrovlju.  Odlična stvar je što se umjesto jednog krovnog prozora, može ugraditi primjerice kombinacija krovnih i vertikalnih prozora, VELUX mini krovna kućica ili nešto treće. Osim promatranja noćnog neba, krovni prozori u spavaćoj sobi dat će vam pogled na oblake koji putuju nebom, snijeg, kišu, ali i okoliš.  Za ugodan noćni odmor i spavanje do kasnih jutarnjih sati, dovoljno je da spustite sjenilo ili vanjske rolete.

Veliki broj mogućnosti uređenja

Posebna prednost je to što potkrovlja nemaju nosive zidove pa možete prostor pregrađivati kako želite. Kako zidovi nisu nužni, moguće je i kreiranje ‘open space’ stambenog prostora. Isto tako odgovarajući kut krovnih ravnina i visina stropa mogu omogućiti izgradnju galerije i uvijek atraktivnu podjelu prostora po vertikali. Tako se dodatno povećava korisna površina stana te za razliku od stanova na nižim katovima dobiva veća funkcionalnost prostora.

Svaki stan u potkrovlju je poseban

Stan u potkrovlju
Vidljive grede, različite visine stropova, kosine, krovni prozori su samo neke od čari stanova u potkrovlju. Ako se te posebnosti dodatno naglase, stan će biti totalno drugačiji od drugih. Grede se mogu pobojati u neku boju koja će ih isticati, a ugradnja većeg broja krovnih prozora će stvoriti dojam otvorenosti i prožeti stan velikom količinom dnevnog svjetla. Osim nabrojanih prednosti, stanovi u potkrovlju imaju i neka ograničenja, ali upravo će vas ona natjerati da pri uređenju pristupite drugačijem rješenjima. Puno prije ćete se odlučiti za namještaj izrađen po mjeri te imati veću slobodu za kreativnim izražavanjem.

5 razloga zbog kojih ćete poželjeti imati stan u potkrovlju 3
5 razloga zbog kojih ćete poželjeti imati stan u potkrovlju 4
5 razloga zbog kojih ćete poželjeti imati stan u potkrovlju 5
5 razloga zbog kojih ćete poželjeti imati stan u potkrovlju 6
5 razloga zbog kojih ćete poželjeti imati stan u potkrovlju 7
5 razloga zbog kojih ćete poželjeti imati stan u potkrovlju 8
5_razloga_zbog_kojih_cete_pozeljeti_imati_stan_u_potkrovlju_001
5_razloga_zbog_kojih_cete_pozeljeti_imati_stan_u_potkrovlju_002
5_razloga_zbog_kojih_cete_pozeljeti_imati_stan_u_potkrovlju_003
5_razloga_zbog_kojih_cete_pozeljeti_imati_stan_u_potkrovlju_004
5_razloga_zbog_kojih_cete_pozeljeti_imati_stan_u_potkrovlju_005
5_razloga_zbog_kojih_cete_pozeljeti_imati_stan_u_potkrovlju_006
previous arrow
next arrow
5_razloga_zbog_kojih_cete_pozeljeti_imati_stan_u_potkrovlju_001
5_razloga_zbog_kojih_cete_pozeljeti_imati_stan_u_potkrovlju_002
5_razloga_zbog_kojih_cete_pozeljeti_imati_stan_u_potkrovlju_003
5_razloga_zbog_kojih_cete_pozeljeti_imati_stan_u_potkrovlju_004
5_razloga_zbog_kojih_cete_pozeljeti_imati_stan_u_potkrovlju_005
5_razloga_zbog_kojih_cete_pozeljeti_imati_stan_u_potkrovlju_006
previous arrow
next arrow