Zamjena krovnog prozora može djelovati kao kompliciran i dugotrajan pothvat, zbog čega je mnogi odgađaju u nedogled. No to zaista ne mora biti tako. U nastavku donosimo 5 savjeta uz koje će ovaj postupak proći brzo i jednostavno.

Krovni prozori izloženi su velikom opterećenju tijekom svog vijeka trajanja. Zimi moraju podnijeti ledenu hladnoću i snijeg, a ljeti neizdrživu vrućinu, vjetrove, kiše, oluje i tuče. Iako su svi krovni prozori izrađeni da bi trajali što duže, tehnologija i standardi izuzetno su napredovali posljednjih desetljeća pa ako želite imati siguran i energetski učinkovit prozor, stručnjaci savjetuju da ih zamijenite ako su stariji od 20 godina.

Prateći naše savjete, možete biti sigurni u jednostavan postupak zamjene i krajnji rezultat kakvog ste planirali:

1. Zamjenu krovnog prozora ne morate obaviti sami

Prilikom ugradnje prozora važno je obratiti pažnju na puno detalja koji će kasnije utjecati na kvalitetu života u prostoru, stoga je najbolje izbjeći potencijalne rizike i to prepustiti stručnjacima. Iako je zamjena krovnog prozora mnogo lakša nego što se misli, to je još uvijek profesionalni postupak, pa zato slobodno odložite ljestve i čekić i potražite iskusnog VELUX preporučenog majstora

Zamjena je pravo vrijeme da razmislite o proširenju površine kroz koju dnevna svjetlost ulazi u prostoriju. S obzirom na to da dnevno svjetlo čuva naš biološki ritam, pomaže u održavanju zdravlja i povećava osjećaj prostornosti u sobama preporučuje se imati ostakljenu površinu koja iznosi najmanje 10 % površine poda prostorije. Istodobna ugradnja više krovnih prozora pri zamjeni jednoga je jednostavnija, ekonomičnija i štedi vrijeme u usporedbi sa zamjenom i ugradnjom novih prozora u više navrata, pa je naša preporuka da prilikom planiranja zamjene razmišljate dugoročno.

Krovni prozori u blagovaonici

2. Odaberite najprikladniji način zamjene krovnog prozora

Postoje tri vrste zamjene krovnih prozora. Na temelju starih prozora i vaših želja, majstor će odmah znati koji je najprikladniji za vaš prostor:

  • Zamjena krovnih prozora pri kojoj se zadržava obloga oko prozora najbrže je i najjednostavnije rješenje jer tako obloge gipsanog zida oko prozora i površine unutar prostorije ostaju netaknute. Ovo rješenje najbolje funkcionira kada se stari VELUX krovni prozor zamijeni novim, ali čak i uz tu najjednostavniju zamjensku opciju, u nekim se slučajevima prozoru može dodati toplinska izolacija.

  • Imate krovni prozor drugog proizvođača? Nema problema, lako ga možete zamijeniti novim VELUX prozorom tako da se obavi djelomična izmjena obloge. Ta opcija ima brojne prednosti jer se novi krovni prozor može ugraditi dublje u krovnu konstrukciju, što poboljšava njegovu toplinsku izolaciju. Nakon otvaranja prostora za montažu lako je dodati još jedan prozor za dobivanje više dnevnog svjetla.

 

  • Treća opcija zamjene krovnog prozora je postavljanje potpuno nove obloge oko krovnog prozora i dodavanje proizvoda za izolaciju. Ova je opcija izvrsna prilika za poboljšavanje svih slojeva izolacije. Izolacijski okvir VELUX osigurava preciznu i sigurnu ugradnju u krovnu konstrukciju dok parna brana dodatno ojačava izolaciju i sprječava stvaranje kondenzacije u krovnoj konstrukciji.
Krovni prozori za spavaću sobu

3. Uskladite odabir novog prozora s uređenjem interijera 

Krovni prozor zauzima relativno veliku površinu i najčešće je jako vidljiv u prostoru. Iz tog razloga, njegov će izgled utjecati na ukupno uređenje prostorije u kojoj se nalazi, pa je važno odabrati prozor čija se završna obrada najbolje uklapa u uređenje vašeg doma. VELUX krovni prozori dolaze u bezvremenskom bijelom finišu koji će se sjajno uklopiti u svaki prostor ili u varijanti drvenog finiša, idealnoj za postizanje toplijeg dojma interijera.   

Naša elegantna bijela poliuretanska završna obrada ima jedinstvenu strukturu koja se sastoji od drvene jezgre i zaštitnog poliuretanskog sloja te je otporna na vlagu i visoke temperature. Zbog svoje otpornosti, ta je završna obrada gotovo neophodna ako zamjenjujete prozor u kupaonici ili kuhinji, ali preporučuje se i za ostale prostorije kuće jer se bijela boja uklapa u sve stilove. Ostali modeli naših krovnih prozora zaštićeni su prozirnim ili bijelim lakom na bazi vode koji štiti drvo od prljavštine i vlage. Ta je završna obrada idealna za interijere s elementima u prirodnoj boji drveta i prostorije u rustikalnom stilu.

Brojne su prednosti životnih prostora u potkrovlju, oni zaista mogu biti posebni i iznimno ugodni za život. No bez dobrog izvora svjetla i skladnog interijera, ove prednosti teško je ostvariti. Stoga preporučujemo da obratite posebnu pažnju na odabir savršenog prozora za vas i vaše potkrovlje.

Komarnici za zaštitu od insekata u dječjoj sobi

4. Izolacija je najvažniji faktor prilikom odabira krovnog prozora

Izgled prozora svakako je važan, no ne i važniji od kvalitetne izolacije koju on mora pružati. Prozor s lošom izolacijom negativno će utjecati na razinu temperature i vlage u vašem prostoru, ali i na visinu režija na kraju mjeseca. Pri odabiru svog novog krovnog prozora, imajte na umu da moderni krovni prozori omogućuju stvaranje ugodnijeg i energetski učinkovitijeg doma.

VELUX krovni prozori s trostrukim staklom smanjuju gubitak topline i toplinske mostove, što rezultira toplijom unutarnjom temperaturom zimi i hladnijom ljeti. Bolje izolirane sobe također će smanjiti račun za energiju jer će smanjiti potrebu za grijanjem tijekom hladnih zimskih mjeseci i hlađenjem tijekom ljeta. 

Za potpuno bezbrižan život u potkrovlju i postizanje uvijek idealnih temperaturnih uvjeta tu je i novi VELUX Active sustav koji putem senzora samostalno otvara prozore i dovodi svježi zrak, zatvara prozore na prve kapi kiše te pravodobno pomiče sjenila i rolete s obzirom na položaj sunca. Upravljanje ovim sustavom također je moguće i putem mobilne aplikacije, što je iznimno praktično jer njime možete upravljati i kada niste kod kuće.

 

Velux sjenila za zamračenje potkrovlja

5. Razmislite o dodatnoj opremi za maksimalnu udobnost u prostoru

Za maksimalnu funkcionalnost prozora i udobnost života u potkrovlju, neizostavan korak prilikom ugradnje krovnog prozora je i odabir dodatne opreme. 

Dodavanjem sjenila ili roleta dobit ćete mogućnost regulacije količine prirodnog svjetla u prostoru, ali i zaštitu od neželjenih pogleda. Iako je najdjelotvornija zaštita krovnih prozora od ekstremnih temperatura ugradnja vanjskih naprava za zaštitu od sunca (kao što su tende), postoji i drugo rješenje koje ima svoje specifične prednosti – energetska sjenila. Ona omogućuju potpuno zamračenje prostorije, pa osiguravaju dnevni odmor i miran noćni san, a izrađena su od posebnog materijala koji zaustavlja prodiranje toplinske energije pa će utjecati i na održavanje željene temperature u prostoru. 

Kao i kod odabira samog prozora, odabir sjenila treba uskladiti s uređenjem interijera. VELUX energetska sjenila dostupna su u klasičnoj bijeloj boji, ali i živim tonovima žute, zelene i narančaste, voćnim tonovima breskve, trešnje i maline ili neutralnim – bež, smeđe, plave, sive i antracit, pa smo sigurni kako ćete uspjeti pronaći ono savršeno za vaš prostor.

U gleriji pogledajte stanje prije i nakon zamjene krovnih prozora u jednom zagrebačkom potkrovlju: 

5 korisnih savjeta za jednostavnu zamjenu krovnih prozora 4
5 korisnih savjeta za jednostavnu zamjenu krovnih prozora 5
5 korisnih savjeta za jednostavnu zamjenu krovnih prozora 6
Stanje prije zamjene krovnih prozora
Proces zamjene krovnih prozora u potkrovlju
Novi Velux krovni prozori
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Stanje prije zamjene krovnih prozora
Proces zamjene krovnih prozora u potkrovlju
Novi Velux krovni prozori
previous arrow
next arrow

 

Ako razmišljate o zamjeni krovnih prozora ili planirate postaviti dodatne ili veće krovne prozore, možete se brzo i jednostavno informirati o odgovarajućoj kombinaciji prozora u našem vodiču za odabir krovnog prozora.

VELUX stručnjaci će vam pomoći da odaberete odgovarajuću vrstu prozora, pronađete najudobnije mogućnosti rukovanja, vrstu ostakljenja, unutarnju završnu obradu i druge dodatke koji će vaš dom učiniti još ugodnijim.